Home

Boeken

Reizen

Opinie

Lekkers

Oudheid

Varia

Contact

Archief

Lekkers

Mijn moeder kookte nog klassiek in een braadpannetje en in groen geglazuurde pannen met deksel. Als je zo’n pan of deksel liet vallen brak er meestal een stukje glazuur af, en het gerucht ging dan dat je die pan eigenlijk niet meer kon gebruiken omdat dat gevaarlijk voor de gezondheid zou zijn. Later werd de pannenset vervangen door iets van metaal, met dikke bodem. Dat laatste scheelde een hoop verbrande aardappels: mijn moeder was namelijk geen geweldige keukenprinses.

In mijn studententijd gebruikte ik ook nog een geëmailleerde pannenset (rood!), door mijn vader op de kermis in Enschede gewonnen. Ook hier de dunne bodem-met-risico op verbranden, maar goed: gekookt werd er, en –ik kan niet anders zeggen- in de loop van de jaren steeds creatiever. Waar chili-con-carne in mijn eerste jaar in Groningen regelmatig op tafel verscheen, of macaroni(c.q.  rijst)-met-prut, later werd er al eens een Bretonse bonenschotel geserveerd, gingen de pasta’s variëren en kwam er ook regelmatig iets uit de Indonesische keuken op tafel.

(Leren) koken vind ik een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan en van de opvoeding. Weliswaar stonden we als ouders regelmatig zelf achter het fornuis, maar ook onze dochters hebben het geleerd en kunnen het meestal verrassend goed. Ze schuwen het experiment niet, en als er eens gezamenlijk gekookt wordt kijk ik met genoegen naar het vele werk waar ze zich aan zetten.

Het materiaal is inmiddels wel veranderd. De messen zijn beter, de pannen ook (een goede BK-set, ooit met korting op de markt gekocht, gaat al jaren mee), een werkelijk reusachtige Creusetpan voor het betere stoofwerk (in Frankrijk tegen een zacht prijsje aangeschaft, en nu/hier onbetaalbaar), bakpannen met anti-aanbaklaag voor o.a. risotto, en natuurlijk de meer alternatieve kookmiddelen, zoals de Römertopf (al in onze studententijd een topper, vooral voor kipgerechten) en sinds een jaar of wat ook de tajine: een noord-Afrikaanse stenen stoofpot met conisch deksel.

Gerechten uit de tajine behoren tot de ‘slow cooking’-zaken. Je moet geen haast hebben, maar op een druilerige zondagmidddag mag ik graag de tajine tevoorschijn halen en er  met bijvoorbeeld rund- of lamsvlees een stoofschotel in maken, waarbij ui, paprika, knoflook, kruiden, harisa (een soort sambal uit noord-Afrika) en wat er nog maar meer voorhanden is een hoofdrol spelen.

Harissa maak je ook eenvoudig zelf en is redelijk lang houdbaar. Laat 100 gram rode pepers eerst een tijdje in de matig hete oven licht roosteren tot ze licht beginnen te verkleuren, ontdoe ze van hun steeltjes  en doe ze in een blender. Voeg 8 knoflookteentjes en wat (2 volle theelepels) zout toe. Doe er ook 6 eetlepels olijfolie en sap van een halve citroen bij en maak er met de staafmixer een pasta van. De harissa kun je daarna een tijdje bewaren in een gesteriliseerd potje met schroefdeksel. Eet smakelijk!


 


 

 
 

© Han Borg - Nederland 2015